SKINNVÅRD

 

Skinn är ett naturmaterial och har sina naturliga fel. Oftast kan man hitta små märken efter törntaggar och insektsbett. Varje skinn är unikt och ibland kan det skilja sig i nyans och struktur på ett och samma plagg. Detta är helt normalt och är hela charmen med skinnplagg.

 

Skrynklor:

Många skinnplagg behandlar man så att de blir skrynkliga men det är inte alla plagg som är menade så. Skulle det vara så att skinnjackan eller skinnplagget veckat sig så kan man stryka skinnet. Se till att du använder en pressduk mellan järnet och skinnet och se till att du stryker på låg värme och utan ånga. Pröva alltid att stryka skinn på insidan av jackan först för att titta om skinnet reagerar så som det ska. Var försiktig med knappar och detaljer så att de inte bränns i skinnet.

 

Tål skinn väta?

Det går inte att ersätta ett regnplagg med en skinnjacka. Men skulle det vara så att plagget blivit genomblöt så kan plagget tappa formen. Sträck ut plagget till normal storlek, häng sedan ut den på en välformad galge och låt torka i rumstemperatur. Häng inte skinnjackan över en värmekälla då den kan krympa och bli stel. Efter torkningen kan det bli nödvändigt att gnugga skinnet mot varann och återfetta skinnet med skinnbehandlingskräm.  Som alltid ska detta prövas på insidan först, då man vill se hur skinnet reagerar.

 

Min Skinnjacka har en fläck! 

Skulle det vara så att din skinnjacka fått en olje/fett-fläck så kan man ta bort dessa försiktigt med hushållspapper. Strö sedan fläcken med potatismjöl och lägg en tyngd över de, låt verka över natten. Borsta av och upprepa vid behov. Läppstifts och makeupp fläckar kan man ta bort med hjälp av ett vitradergummi. Kaffe, blod, färg och mjölfläckar måste alltid tas bort omedelbart. Är du osäker på vad som ska göras? kontakta en skinnskräddare.

 

 

 LÄDER

 

Läder är en naturprodukt och varierar i utseende beroende på vilken del av hudarna man använder sig av.

Skinn är som starkast och finast i mitten, sidorna är tunnare och lösare.

Övredelen av huden = Hårsidan, heter Nappa lagret.

Undredelen av huden= Köttsidan, heter Mocka lagret

Spalt= Huden delas och den undredelen används.


Färgning

 

Ett läderhud färgas i ett garveri. Generellt sätt är all läderhud färgat. Ett läderhud som inte färgats har oftast en blå-grå färg. 

Analinefärgning: Genomfärgat skinn utan ytbehandling.

Ytfärgadskinn= Sprayfärgat skinn

Ett skinn kan både vara genomfärgat och ytfärgad. Lädret kan färgas med olika färger och mönster. Ytan kan slutbehandlas med vax eller lack.

NAPPA

 

Nappa är övre delen av huden. Egenskaperna är olika beroende på vilken typ av hud man handskas med. 

 

Lammnappa: Är tunt och smidigt, ytan är jämn och len. Lammskinn gör sig utmärkt för mjuka och lätta plagg.

Svinnappa: Är tunt och starkt, kan urskiljas av sina små hål vilket kan ses längs själva ytan

Getnappa:  Är starkt och elastiskt i alla riktningar, har korsade fibrer. Ytan har ett distinkt mönster.

Nöttnappa: Inkluderar både nött och buffel. Väldigt starkt och har en fast känsla. Ytan är len med ett lätt mönster.

Mocka

 

Mocka är undersidan av hudet, enkelt uttryckt, köttsidan. Olika mocka hudar har olika egenskaper beroende på djur.

Svinmocka: Är starkt och smidigt, strårna är korta och små hål kan sees längsmed ytan. 

Getmocka: Är starkt och mjukt. Strårna är korta och smidiga.

Plaggtvättad

Tvättadskinn

Tvåtonsbehandling

Fullgrain

Fullgrain läder är sådant läder som inte har delats i ett nappa och ett spalt lager. Med "fullgrain" menar man skinn som inte har sandats eller slipats för att ta bort eller gömma märken i skinnet. Fördelen med fullgrain är att lädret bibehåller sin naturliga styrka och andas betydligt bättre än om man delar skinnet. De mest exklusiva accessoarerna (bälten och handväskor) använder sig av fullgrain läder och är oftast det dyraste. 

Vegetable tanned

Vegetable garvning är när man garvar hudarna med tannin. Tannin är en oljelösning som kan hittas i björk och andra trä/växt -slag. Fördelen med vegetabilisk garvning är att skinnet blir väldigt flexibelt och känns mer rörlig. Ett problem med vegetabilisk garvning är att skinnet kan ändra form då det kommer i kontakt med väta, det finns varianter då man först tannin behandlar skinnet för att sedan krom-behandla skinnet och på så sätt få egenskaper från båda varianterna. 

Vegetable wash

Wrink